Bestill "Dagbok fra Tønsbergfjordens befestninger" sammen med  "Hvorfor fly flyr", og få dem fritt tilsendt for kroner 600.-

Torsdag 29. juni

-Panserskipet har to 21 centimeter kanoner i moderne, pansrede dreietårn. En kanon forut og en akter. Dreietårnet med skytset veier hele 98,5 tonn, og hviler på en rullekrans på en bane festet til panserdekket. Den er elektrisk drevet med kraftoverføring via tannhjulstransmisjoner. Dreiemekanismen og ammunisjonsheisen under tårnet er beskyttet av en panserring, barbetten. En mann kan siderette, høyderette og avfyre kanonen alene. Ikke dårlig, eller hva?  

-Jeg er stum! Lang rekkevidde?

-Ved 11 graders elevasjon rekker granaten 10.000 meter. Da snakker vi om et prosjektil på 40 kilo med en drivladning på 26 kilo. Granatene har en utgangshastighet på 700 meter i sekundet. Det er fort som lynet! Det smeller i målet like etter at det smalt i kanonen. Artige greier, ikke sant? Vi gutter liker jo at det smeller litt. Men på den annen side, så merker jeg jo at hørselen ikke er helt som før. Dessuten har jeg begynt å høre en ekkel pipelyd. Selv når det er blikkene stille.

-Det er ikke bra. Har hørt at det kan gjøre veldig vondt.

-Det går nok over. I tillegg har vi seks 15 centimeters kanoner plassert på sidene av skipet. Disse har ikke pansrede dreietårn, og er mer utsatte posisjoner. De to eldste panserskipene har 12 centimeters kanoner i stedet for våre kanoner med 15 centimeters kaliber. Resten av kanonene har et kaliber på 7,6 centimeter og mindre.

-Er avstandsmålerne gode?

-Ja, de er helt topp ut til 4-5 kilometer. Avstandsmålerne leverer ikke sikre avstander noe særlig ut over det. Derfor er det viktig å trene opp skyttere og artillerioffiseren til å kjenne igjen avstander ut til 10-12 kilometer. Det trener vi mye på. Admiralen vil jo at vi skal åpne ild helt ut til 7-8 kilometer. Da er vi på utsiden av rekkevidden til svenskenes artilleri, og vi utnytter vår fordel. Skal vi vinne, så må vi bruke våpnene fullt ut.

-Hva med torpedoen?

-Det er et undervannsprosjektil som er delt i tre. Forut er tennapparatet og stridsladningen. I midten er det en beholder med høykomprimert trykkluft som forsyner en firesylindret trykkluftdrevet stempelmaskin. Denne motoren driver torpedoens to kontraroterende propeller, det vil si at de går motsatt vei i forhold til hverandre. Torpedoen kan rekke ut til 1500 meter, og er ladet med 70 kilo skytebomull, et brisant sprengstoff. Panserskipene våre er de eneste i verden som kan skyte ut torpedoer fra undervanns utskytningsrør i hver bredside. Det er et komplisert system, for vannstrømmen som passerer forbi skroget under fart vil gjerne endre torpedoens retning. Men dette fungerer utmerket hos oss. Og når torpedoen er skutt ut, så kan vi lade en ny fra torpedorommet. Så svenskene skal bare passe seg!

Webdesign © 2006-2008 Andebu Web og IT