Bestill "Dagbok fra Tønsbergfjordens befestninger" sammen med  "Hvorfor fly flyr", og få dem fritt tilsendt for kroner 600.-

Mandag 12. juni, 2. pinsedag

-Nå har det vært et sabla liv her, det skal jeg love deg!  

-Hva har skjedd, Salvesen?

-Vi har vært ute på øvelse med eskadren siden lørdag. Børresen hadde planlagt skyteøvelse. Han legger stor vekt på skyteøvelser og trening i ildledelse. Det er nemlig ikke lett å lede alle kanonene vi har om bord fra brua på båten, for vi må lede med stemmen. Så dette er viktig trening. Men så blandet Sparre seg inn...

-Blandet seg inn? Han er jo sjefen.

-Ja, ja. Men han avbrøt planene våre. Sparre ville etablere to avdelinger og gjennomføre en krigsøvelse. Men det hele falt fullstendig sammen, og ble det rene kaoset. Det er helt utrolig at de kan ha vært nære kamerater, men sånn er det ikke lenger. De prater jo ikke sammen, de to der.

-Og det førte til at de misforstod hverandre.

-Nettopp, Henriksen. Den ene misforståelsen avløste den andre.

-Typisk. Når man slutter å snakke sammen, så bryter alt annet sammen også. Hvordan kan vi vinne over svenskene med ledere som ikke snakker sammen?

-Øvelsesordren var også noe uklar. Det var fullt mulig å tolke den på flere måter.

-Det er ikke nok å skylde på at ordren var uklar. Den som mottar ordren plikter å spørre om det som er uklart.

-Det var da veldig å du er på hugget i dag da, Henriksen. Øvelsen kom nå i hvert fall skjevt ut, og vi endte opp ved Bastøy uten at vi fikk øvd skikkelig. Sparre mente Børresen saboterte øvelsen.

-Skulle ikke tro de har vært venner, etter alt jeg har hørt om deres fiendeskap.

-Det er visst ikke så mange år siden det skar seg mellom dem. De tilhørte fra gammelt av en gruppe premierløytnanter som har utviklet planer, konsepter og taktikk for de nye krigsskipene våre. De stakk seg tidlig ut som lederskikkelser, og rykket raskt opp i gradene.

-Kan tenke meg at de vokste fra hverandre, så ulike de er på det politiske området.

-Børresen er konservativ og kongekjær. Er personlig venn med mange høytstående svenske offiserer og embetsmenn. Han har vært en sterk tilhenger av unionen. Men han mener også, som de fleste konservative her i landet, at det må bli større likestilling mellom Norge og Sverige. Men du ser jo nå at han har lagt alt dette bak seg, og at han nå jobber som en helt for å få oss krigsklare.

-Det må være rart for han å planlegge krig mot vennene sine.

-Det virker sånn. Men Sparre, derimot, er radikal Venstremann av verste sort. Unionsmotstander på sin hals, republikaner og en fryktløs politisk idealist. I tillegg er han aktiv politiker, så det er ikke rart at han danser som en rød klut foran Børresen. For noen år siden ble Sparre innstilt som ny forsvarsminister, men det ble oberst Stang som fikk posten.

Webdesign © 2006-2008 Andebu Web og IT